Alexandra Nash – en Social Entreprenör som brinner för att hjälpa Människor och Miljön!

Uppdaterat: 25 maj 2019

Intervjun med Alexandra visar en empatisk, avslappnad, hälsomedveten och driven person. Hon driver två bolag med fokus på att förbättra livet för människor. Yuhme tillsammans med sin man och Nashified ensam.


1 vattenflaska = 3 månaders rent vatten.

Alexandra har alltid varit ansvarsfull, så som de flesta arbetsgivare skulle definiera det ordet, vilket innebar att hennes första dotter var med på styrelsemöten och övriga arbetsrelaterade uppgifter Alexandra inte kunde släppa helt - trots sin föräldraledighet. När Alexandra var gravid med sitt andra barn, började hon känna sig omotiverad på jobbet, det gav ingen större mening och hon var borta från familjen väldigt mycket. Hon kände att hon inte levde det livet hon ville leva.


Nu kom Alexandra i kontakt med en coach som arbetade med personlig utveckling i kombination med karriärscoachning och de pratade om väldigt många olika saker som till slut mynnade ut till det Alexandra alltid haft en passion för - att hjälpa andra människor. Efter att ha läst en bok om den amerikanska affärsmodellen one for one, där man ger något för det man köper, började hon researcha kring vilket område i världen som är mest drabbat och vad de människorna har störst behov av. Ganska snabbt insåg hon att början på alla problem var tillgången på rent vatten och hittade en land i Afrika som var lite bortglömt; Centralafrikanska republiken.


“How can we make a difference? To ourselves, our children, and to the lives of others?”


“Why do we have to spend 8 hours every day away from our children and each other doing something that matters less than what is right here?”

“How can I expect my children to grow up with a unique way of looking at the world if I live a life in the same way everyone else does?”Dessa frågeställningar var starten till Yuhme och vattenflaskan började växa till liv. Nästa steg var att ta fram en miljövänlig produkt som man kunde dricka ur, som klarade av mänsklig kontakt och som var återvinningsbar utan att brytas ner. Efter gediget researcharbete tog Alexandra och hennes man fram en vattenflaska utav en bioplast gjord på sockerrör, inte olja som de flesta andra flaskorna är producerade av. De hittade också en svensk leverantör av mineralet och en producent som var villig att hjälpa till att producera deras idé och slutligen Water For Good, en icke vinstdrivande välgörenhetsorganisation med fokus på centralafrika och rent vatten.

Cirkeln var sluten och idag, snart tre år senare, finns deras vattenflaska att köpa över hela världen och Centralafrikas brunnar och rent vatten ökar för var dag som går. Totalt har Yuhme bidragit till 44 064 månader av rent vatten och arbetat fortsätter att utvecklas. Senast i november förra året var Alexandra där för att lära känna lokalborna mer och lära sig mer om landet, samt se hur det går för det nya projektet där det grävs nya vattenbrunnar. Även om Yuhme är en produkt, så är känslan mer en mission.


Consultant | Mentor | Speaker

När Alexandra tog sin master i USA, föreläste hon en hel del och i och med Yuhme har hon börjat föreläsa igen, vilket resulterade i hennes andra bolag Nashified.

Här föreläser hon efter förfrågningar från människor som tror på det hon gör, som vill bidra och som också brinner för att hjälpa andra människor. Hon föreläser om hur du kan använda ditt företagande till att göra gott, hur socialt entreprenörskap fungerar och hur du kan bidra till hållbarhet omkring dig. Hur du kan vara sann mot dig själv, hur du kan se mål som en riktning och varför man ska sätta delmål längs med vägen för att inte låsa in sig, utan för att fortsätta vara öppen. Här konsultar och coachar hon också, oftast individer som vill ha hjälp i sin karriär eller i sin personliga utveckling.


Vem är kvinnan bakom? Vad har format och påverkat hennes värderingar?

Alexandras uppväxt är en mix mellan tryggheten i Sverige, med en svensk pappa som var entreprenör och ett krigsdrabbat Kroatien, där hennes mamma var ifrån.

Varje sommar tillbringades i Kroatien, inte långt ifrån där kriget härjade. Hennes mormor och morfar åkte med sista planet ut, innan alla gränser stängdes och under en lång period bodde dem 11 personer i hennes barndomshem, ett litet radhus, innan alla kunde åka hem igen. I högstadiet gjorde hon ett specialarbete om de olika folkgrupperna i Kroatien, om hur det kunde komma sig att människor kunde hata varandra så mycket.


Hennes mamma är tolk och har alltid visat hur viktigt språk är, att det är hövligt att kunna prata med folk på deras språk, att det visade respekt till människor man besökte. Hennes entreprenöriella pappa visade Alexandra vägen till att själv driva verksamhet och hon fick tidigt lära sig att lösa saker själv, som att ta bussen själv för att simma. Dessa två världar har varit en stor bidragande faktor till hennes vilja att hjälpa andra idag.


Hennes tredje förälder var simningen. Där lärde hon sig att klara sig själv, att hårt arbete lönar sig och mentaliteten att bara vakna och göra det – inget är omöjligt! Att ha mål och delmål, att man måste göra något varje dag för att nå de målen och vad det faktiskt innebär att ha frihet under ansvar. Dessa värderinga ger hon vidare till sina barn idag, där hennes dotter Freja säljer halsband för att nå sitt mål, nå sin högsta dröm. Att kunna köpa sig sin egen häst.


Som många andra barn, kände hon sig annorlunda, men det var också det som gjorde henne stark.


Elitsimmerska i USA

Som 12-åring tränade hon med elitlaget i Göteborg och en dag kom det förbi en kille till träningen som berättade massor av roliga historier om livet i USA och om Carlifornia Berkley University. Alexandra kände genast att hon ville dit, dels för utbildningen, men mest för att simma och hon tränade ännu hårdare nu. Från 16 års ålder simmade hon Senior SM och som 19-åring flyttade hon direkt från föräldrahemmet till New Mexico State University, utbildade sig och fortsatte att simma. Hon har simmat flertalet World Cups, slog en hel del skolrekord i USA och vann deras Conference.


I simlaget ingick det att man skulle arbeta för det området eller samhälle man simmade för och återigen fick Alexandra bidra med det hon är så passionerad för. Tillsammans med andra ordnade hon insamlingar för familjer som inte hade råd att köpa julklappar, hon ordnade med läxhjälp och stod i soppkök. Hon lärde sig väldigt mycket när hon simmade.


Efter utbildningen, började hon arbeta inom Shipping, men fick strax ett erbjudande från sitt universitet om att ta sin MBA och samtidigt undervisa. Därefter gick hon tillbaka till sin tidigare arbetsplats, när hon blev erbjuden en roll som chef i San Fransisco. Den rollen hade hon 6 månader, innan hon valde att åka hem till Sverige igen. Då hade hon varit borta i 8 år, var 27 år och kände inte många många människor i Göteborg. Även om hon borde känna sig som hemma, kände hon sig annorlunda och att hon inte riktigt hörde hemma. Det var svårt. Alexandra visste inte hur man köpte el eller hyrde en lägenhet och fick ta hjälp. Det var svårt att få jobb, då ingen visste vem hon var eller vad hon kunde. Hon hade inget nätverk.


28 år och VD

Från att kämpa med att hitta ”hem” till att bli VD i en traditionell bransch och ta över som ägarens dotter, var ytterligare en tuff resa. När Alexandra var 28 år gammal klev hennes far ner från sitt teknikbolag sen flera år tillbaka och Alexandra tog över. Hon lyckades skapa processer, målarbete och struktur, skapa team och de växte!

Under de sex åren lärde hon sig otroligt mycket om företagande, hur man arbetar kring innovation, hur man jobbar med att ta fram nya produkter, mjuk- och hårdvara, samt hur man arbetar med olika typer av människor, från säljare till programmerare. Under den här perioden gifte hon sig och fick två barn, Freya och Harlow. Alexandra gick igenom några av de största delarna av livet - nästan samtidigt.


Bolaget hon var VD på arbetade väldigt mycket med miljön, där hennes hjärta alltid varit. Det var mer viktigare för henne och för alla på bolaget att de arbetade för miljön, än att de hade coola produkter. Hon lyckades skapa sig ett fantastisk nätverk och många dörrar öppnades på grund av hennes titel, vilket jag upplever är en konflikt hos Alexandra. Hon menar att man aldrig vet vem man pratar med, han som sitter i postluckan kanske handlar med aktier och blir den som investerar i din nästa idé. Med titlar kommer förväntningar och det är skönt att skala av ibland, att bara få vara en människa.


Nu upplever hon, efter att ha byggt på med erfarenhet i Sverige, att folk kan se hennes utlandsvistelse som väldigt fördelaktig. Nu vet folk vem hon är, vad hon kan och nu kan hon använda alla sina erfarenheter för att göra gott.


Familjen, meditationen och balans

Livet som mamma, fru och entreprenör kräver sin balans med struktur, ordning och planering å ena sidan och å andra sidan ett liv i nuet med meditation och frihet. Man är ju också en egen individ och om man aldrig får vara i fred, kan man aldrig hitta sitt sanna jag. Likväl som Alexandra är affärsmässig, är hon också lite av en hippie som tycker om att gå barfota, men oavsett om hon gör affärer eller går barfota lyssnar hon alltid till sitt hjärta. Hennes dag börjar med meditation och slutar med yoga. Barnen, Freya 6 år och Harlow 4 år, mediterar också varje morgon sen 2 år tillbaka.


Tillsammans med familjen reser hon och de tillbringade en lång tid i Australien efter sitt avslut som VD. Hon har alltid känt att hon var född i fel land och när de landade i Australien kände hon sig direkt som hemma. I Australien har de en annan livsstil, det är inte samma stress och de har bättre kontakt med naturen, havet är viktigt, gräset är viktigt. Hon såg människor surfa kl 5 på morgonen, sen ta en dusch på stranden för att sen byta om till kostym i bilen och åka till jobbet. Hon upplevde att dem var mer tacksamma.


När Alexandra berättar om sin man, Alexander, låter det som att hon har haft turen att hitta sin själsfrände. De träffades på ett slott i England när hans bästa kompis och Alexandras rumskompis från USA skulle gifta sig. Alexander har en bakgrund som Rugbyspelare på elitnivå, han har också ett brinnande hjärta för att hjälpa andra och har varit med och löst sanitetsproblem genom att exempelvis bygga toaletter i Centralamerika. Deras första år var på distans, då Alexander hade ett år kvar på sitt kontrakt. Därefter förnyade han det inte, utan flyttade till Sverige, läste på SFI och fick en anställning. 2-3 år senare startade han sin egen firma, Nash Snickeristuga, där han bygger allt från altaner till Attefalls hus. Alexandra är lite delaktig här med och hjälper honom med det administrativa, men återigen handlar allt om balans. En period var det hans snickerifirma som försörjde Yuhme, men idag fungerar alla tre bolagen i familjen och balansen är återinrättad.


Ett själsligt avtryck

Mötet med Alexandra berör, det väcker tankar och det väcker känslor. Jag ser hennes livsgnista som vill hjälpa och hennes glöd för något större. Hennes produkt är inte längre en produkt, det är en mission där det lilla bidraget kan göra så stor nytta, inte bara för människorna som behöver rent vatten, utan för miljön och för vår moder jord!


Är du intresserad av bidra till rent vatten och ett mer hållbart liv? Gå in HÄR och läs mer om möjligheterna till att reducera ert miljöavtryck och jobba med social hållbarhet. Vill Ni anlita Alexandra som Inspiratör och Föreläsare eller Mentor och Konsult? Kontakta henne HÄR eller via Hitta GIGare.


Hitta GIGare

Tusen tack för en otroligt inspirerande historia! Jag ser fram emot att följa din resa och att bidra till ett mer hållbart samhälle. Innan vi avslutar vill jag fråga dig om vilket värde du ser i att vara medlem på hittaGIGare.se?

"Jag är jättetacksam för att få vara en del av Hitta GIGare's nätverket, då jag verkligen ser värde i att kompetens finns samlad, vilket ger fina synergieffekter och så tror jag stenhårt på devisen att man är lika bra som sitt nätverk."

176 visningar0 kommentarer